BLOG

ANASAYFA > BLOG > + WHM Panel Dns Yapılandırma
2017-02-28

WHM Panel Dns Yapılandırma

WHM Panel üzerinde yeni hesap oluşturduğumuzda oluşan hesabımız için standart dns kayıtları panel tarafından otomatik oluşmaktadır. Eğer biz farklı bir kayıt eklemek, düzenlemek veya silmek istiyorsak “DNS Functions” bölümünü kullanırız. Aşağıdaki resimde yeni oluşturulmuş bir hesabın DNS kayıtlarını görebilirsiniz.


dns


Add a DNS Zone


Hesabımız ile ilgili dns sorunu yaşamış olabiliriz yada hesabımızın dns kaydını silip tekrardan oluşturmamız gerekebilir. Bu gibi durumlarda “Add a DNS Zone” kısmı kullanılır. “Account Selection” kısmından DNS kaydını oluşturacağımız domain seçilir. Domain seçtiğimizde ip adresi ve kullanıcı adı gibi bilgileri sağ kısımda görebilirsiniz. Üst kısımdaki ip ve domain bölümlerini sağ kısımdaki bilgilere göre doldurup “Add Zone” dediğimizde hesabımızın dns kaydı yeniden oluşmuş olacaktır.


dns2


Edit DNS Zone


Standart şekilde oluşmuş olan DNS kaydımıza yeni kayıtlar ekleyebiliriz. Bunun için”DNS Function” bölümünden “Edit DNS Zone” kısmını kullanırız. Kayıt ekleyeceğimiz hesabımızı seçip edit diyoruz.


dns3


Resimde örnek olarak 3 kayıt ekledim. Bu kayıtları ekleyerek mail alt yapımızı Yandex firmasına A kaydımızı 159.253.43.30 ip adresine yönlendirmiş olacağız. Bu kayıtlarda A kaydı ve Mx kaydı hesap oluştuğunda otomatik olarak oluşmaktadır ancak bu kayıtları kullanmayıp farklı kayıtlar ekleyebilmek için öncelikli olarak varolan kayıtları silmek gerekir. Ayrıca mevcut kayıtları silmeden birden fazla kayıtta eklenebilir. Bu tamamen yönlendireceğiniz firmaya göre değişiklik gösterir. Üst kısımdaki kırmızı çerçeveli alanda select olarak işaretleyerek iptal ettim. Yönlendireceğimiz kayıtlara göre alt kısımdan istediğimiz kadar kayıt girebiliriz. Her oluşturacağımız kaydın kendine özel kuralları bulunmaktadır, örneğin; MX kayıtlarını farklı bir firmaya yönlendirmek istediğimde “Email Routing for” kısmından “Remote Mail Exchanger” seçilmesi gerekmektedir.


DNS Zone Removal


Hesabımızın DNS kaydını sildiğiniz bölümdür. İlgili hesabı seçip “Delete” dediğimizde hDNS kaydımız silinmiş olacaktır.


dns4


Reset a DNS Zone


Hesabımızın dns kayıtlarında hatalar oluşabilir, bu hataları düzeltmek için dns kaydımıza reset atmamız gerekmektedir. Dns kaydımıza reset atmamız kayıtlarımızın silinmesi anlamına gelmemektedir sadece kayıtları rebuild ederek yeniden açmaktadır.


dns5

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap