BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Alan Adı Transfer Süreçleri
2017-03-10

Alan Adı Transfer Süreçleri

Alan Adı Kayıt


Alan adı kayıt işlemlerini dünyada yöneten tek bir merkez vardır ve bu merkez ICAAN’dır. ICAAN firmalara alan adı kayıt edebilmeleri için yazmanlık izni verir. Firmamız direk olarak yazman firma değildir. Alan adı kayıt işlemlerinde Resellerclub firması ile çalışmaktadır. Firmamız Resellerclub firmasının bayii müşterisi olarak hizmet sunar ve kayıt edilen tüm alan adları bu firma üzerinde kayıt edilir.
Yeni kayıt işlemleri Resellerclub üzerinden yapılmaktadır. Ancak firmamızın daha önce çalıştığı ve kayıtlı alan adlarının bulunduğu Alantron firması da vardı. Bu firmadan yeni kayıt işlemleri yapılmamaktadır. Fakat bu firmada kayıtlı olan alan adı yenilemeleri yine bu firma üzerinden devam etmektedir.


Alan Adı Transfer


Kayıt edilen alan adları, kayıtçı firmalar arasında taşınabilir. Bu taşıma işlemine transfer denir. Alan adı transferleri iki şekilde yapılır.



  • Standart Transfer

  • İç Transfer


Standart Transfer


Standart transfer, transfer kodu ile iki kayıtçı firma arasında yapılan işlemdir. Her alan adının kendisine ait transfer kodu vardır. Bu koda EPP kodu denir. Alan adı sahipleri EPP kodu ile alan adlarını farklı bir yazman firmaya transfer edebilirler.
Alan adının farklı bir firmaya transfer edilebilmesi için öncelikle transfer kilidinin ve whois bilgilerinin açık olması gerekir. Bu bilgilerden herhangi birisi kilitli durumda ise alan adı transfer işlemi tamamlanamaz. Alan adı transferi birkaç adımda tamamlanmaktadır. Bu adımları şu şekilde açıklayabiliriz.


Transfer Başlangıç İsteği


Alan adının kayıtlı olduğu firma üzerinden öncelikle EPP kodu alınır. Bu kod ile alan adının transfer edilmek istendiği yeni firma üzerinden transfer isteğinde bulunulur.
Bu istek sonrasında alan adının kayıtlı olduğu e-posta adresine transfer başlangıcı için bir onay maili gelir. Onay maili üzerindeki Transfer Onay Link’ine tıklandıktan sonra, alan adı transfer işlemi başlamış olur.


EPP Kodu Nedir


EPP Kodu yaygın olarak alan adı transferlerinde kullanılan güvenlik kodudur.Alan adınızı bir şirketten başka bir şirkete transfer etmek istediğinizde EPP (transfer) kodunu kullanmanız gerekir.Alan adı EPP kodunuz olmadan farklı bir firmaya transfer işlemi yapamazsınız.


Transfer Süreci


Alan adı transfer onayı verildikten sonra, transfer işlemi iki kayıtçı arasında yapılır. Bu süre içerisinde alan adında bir kesinti olmaz. Alan adındaki site problemsiz çalışmaya devam eder ancak alan adınızın NS adreslerini bu süre zarfında yönlendiremezsiniz.
Alan adı transferi iki kayıtçı arasında ortalama 7-10 gün arasında tamamlanır. Alan adı transferi tamamlandıktan sonra, artık eski firmanın alan adını yönetme yetkisi kalmaz. Alan adı ile ilgili tüm işlemler yeni firma üzerinden yapılır.
Alan adı transferinde 1 yıllık transfer ücreti alınır. Bu ücret karşılığında alan adı transferi tamamlandıktan sonra, alan adı süresi 1 yıl uzatılır.
Alan adı transfer süreci başladıktan sonra, transferin tamamlanmasına engel bir durum var ise 5 gün içerisinde transfer otomatik olarak iptal edilir. İptal edilen transfer işlemi için kayıtçı firma bilgi maili gönderir. Transferin iptal olmasına neden olan problemler düzeltildikten sonra transfer işlemi tekrar başlatılır.


İç Transfer


İç transfer, bir alan adının aynı kayıtçı üzerinde bir hesaptan diğer hesaba transfer edilmesi işlemidir.
Örneğin, Resellerclub firması ile bizim gibi bir çok hosting firması çalışmaktadır. Resellerclub alt yapısını kullanan farklı bir firmadan alınan alan adının bizim firmamıza transfer edilebilmesi için iç transfer yöntemi kullanılmalıdır. Standart transfer yöntemi ile işlem başlattığımızda, transfer süreci başlamayacak ve hata verecektir.
İç transfer işlemi için kişinin, alan adını transfer etmek istediği yeni firma üzerindeki bilgilerini, eski firmasına vermesi gerekir. Bunu kısa bir örnekle açıklamamız faydalı olacaktır.
Firmamızda 10 adet alan adı kaydı olan bir müşterimiz, A firmasındaki farklı bir alan adını firmamıza transfer edecektir. A firması da Resellerclub alt yapısını kullandığından dolayı iç transfer işlemi başlatılabilmesi için, müşterimize Resellerclub üzerindeki Müşteri numarasını ve e-posta adresini iletmemiz gerekir. Resellerclub üzerindeki verilmesi gereken bilgiler aşağıdakiler olacaktır.



  • Customer ID

  • E-mail Adress


Bu iki bilgiyi müşterimiz, alan adının kayıtlı olduğu firmaya verecek ve iç transfer isteğinde bulunacaktır. A firması iç transfer işlemini tamamladığında alan adı aynı anda bizim kontrolümüze geçecektir. Standart transfer sürecindeki gibi 7-10 gün beklemek gerekmeyecektir.
Bazı firmalar iç transfer işlemine izin vermezler. Ancak firmamız bu işleme izin vermektedir.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap