BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Centos 6.3 Kurulum
2014-09-03

Centos 6.3 Kurulum

Centos 6.3 CD’si ile ya da ISO dosyası ile kurulum işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.CD’yi boot ettikten sonra karşınıza ilk olarak aşağıdaki ekran gelecektir.Burada ilk seçeneği seçerek kurulum işlemine başlıyoruz.


centos1


Sonraki adımda Next Butonu ile devam ediyoruz.


Sonraki takip eden 2 adımda bize öncelikle sistem dili sonrada klavye dilini soracaktır.Burada değişiklik yapmadan English seçili olarak devam ediyoruz.


Sonraki adımda karşımıza üst kısımda HOSTNAME girebileceğimiz bölüm gelecektir.Buraya sunucuya girmek istediğimiz hostname’i giriyoruz.Aynı ekranda sol alt köşede Configure Network butonuna tıklıyoruz.Karşımıza gelen ekranda Add butonuna tıkladıktan sonra resimdeki şekilde seçenekleri seçerek sunucu üzerine girmek istediğimiz IP adresi,Netmask ve Gateway değerlerini giriyoruz.


centos2


Sonraki ekranda sunucu üzerindeki saat dilimini resimdeki şekilde seçiyoruz.


centos3


Sonraki ekranda sunucu için kullanmak istediğimiz root şifresini giriyoruz. (Basit bir şifre olmamasına dikkat ediniz.)


Sonraki ekranda artık disk bölümlendirme işlemini yapacağız.Resimdeki şekilde seçim işlemini yaparak Create butonuna tıklıyoruz.


centos4


Sırası ile oluşturmamız gereken dizinler /boot, swap ve / dizinidir.İlk olarak alt resimdeki gibi üst kısımdan /boot seçeneğini seçiyoruz ve Size(MB) kısmına 400 yazarak Ok diyoruz.


centos5


Sırada oluşturmamız gereken dizin swap dizini.Resimdeki şekilde seçim işlemini yapıyoruz.Size (MB) bölümüne sunucudaki RAM miktarının 2 katı olarak değer giriyoruz.Örneğin sunucu üzerinde 4 GB ram var ise Size (MB) kısmına 8000 değerini giriyoruz.


centos6


Swap dizinimiz de oluştuktan sonra artık ana dizin için / dizinini oluşturabiliriz.Resimdeki şekilde seçim işlemini yaparak Size(MB) kısmına değer girmeden alt kısımdaki Fill to maximum allowable size seçeneğiniz seçiyoruz ve OK butonuna basıyoruz.


centos7


Sonraki adımda Write changes to disk seçeneğini seçerek işleme devam ediyoruz.


Sonraki adımda bir değişiklik yapmadan Next butonu ile devam ediyoruz.


Sonraki ekranda Basic Server seçeneğini seçerek devam ediyoruz ve kurulum işlemine başlamış oluyoruz.Kurulum tamamlandıktan sonra cd’yi çıkartarak Reboot diyerek sunucun açılmasını bekliyoruz.


Sunucu açıldıktan sonra root ve şifre ile giriş yaparak komut satırına setup yazarak Enter diyoruz.Karşımıza network ve firewall ayarlarını yapabileceğimiz ekran gelecektir.


Firewall Configuration kısmından Enabled seçeneği aktif ise seçeneği kaldırıp kaydediyoruz.Eğer firewall açık olursa sunucuya SSH üzerinden bağlantı sağlayamayız.


Eğer sunucunuz üzerinde birden fazla ethernet portu var ise Network Configuration kısmından hangi ethernete ip verdiğinizi,hangisinin aktif hangisini pasif olduğunu kontrol edebilirsiniz.


Son olarak ethernet kartı için on boot özelliğini aktif etmemiz gerekiyor.Bunun için aşağıdaki işlemleri yapıyoruz.


nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

ethernet


Resimde gördüğünüz şekilde ONBOOT seçeneğini yes olarak düzenlememiz gerekiyor.Bu seçenek kurulumdan sonra varsayılan olarak no şeklinde gelecektir.Kaydedip çıktıktan sonra


service network restart

komutu ile networke restart atmanız gerekir.


Sunucu ip adresine ping atarak erişim olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap