BLOG

ANASAYFA > BLOG > + cPanel Sunucuda Mail Çıkış IP'sini Değiştirme
2014-09-04

cPanel Sunucuda Mail Çıkış IP'sini Değiştirme

Bilindiği gibi ip adreslerinin kara listeye girmesi nedeni ile sunuculardan mail gönderme sorunları sık yaşanan sorunlardan biridir.Bu gibi sorunlarda birinci öncelik sorunu kalıcı olarak çözmek ve ip adreslerinin listeye girmesini engellemektedir. Ancak mail sizin için önemli ise anlık olarak sorunu çözmek için sunucudaki mail çıkış ip adresini değiştirmeniz gerekir.Şimdi bu işlemi nasıl yapacağımıza kısaca göz atalım.


Exim Configuration Ayarı


Sunucunuzda her site çalıştığı ip adresi üzerinden mail göndersin istiyorsanız eğer bu işlemi Exim Configuration Manager içerisindeki “Send mail from account’s dedicated IP address” ayarı ile yapabilirsiniz. Bu ayarı “On” yapmak sunucudaki her site hangi ip adresinde çalışıyor ise o ip adresi üzerinden mail göndersin anlamına gelmektedir.Eğer sunucu üzerindeki siteler belirli oranlarda farklı ip adreslerine dağıtılmış ise bu kullanışlı bir yöntemdir.Eğer sunucudaki tüm siteler sadece sizin belirlediğiniz ip adresi ile mail göndersin istiyorsanız bu ayarı “Off” konuma getirmeniz gerekir.


eximconf


/etc/mailips Ayarı


Sizin belirleyeceğiniz ip adresi üzerinden mail çıkışı olsun istiyorsanız eğer bu işlemi sunucudaki /etc/mailips dizini içerisinde yapıyorsunuz.Bu işlem ise şu şekilde yapılmaktadır.


nano /etc/mailips

komutu ile dosyanın içerisini açıyoruz.Eğer Exim Configuration Manager üzerindeki az önce yukarıda bilgisini verdiğimiz ayar “On” durumda ise, dosya açıldığında sunucudaki alan adlarını ve karşılarında hangi ip adresinden mail gönderdiklerini sıralı bir şekilde görebilirsiniz.Eğer belirttiğimiz ayar “Off” durumda ise ve bu dosyada daha önce hiçbir ayar yapılmamış ise karşınıza boş siyah bir sayfa gelecektir.Bu dosyanın içerisini aşağıdaki şekilde düzenleyebiliriz.


mailips


Örnek resimde görebileceğiniz gibi dosyanın içerisinde iki farklı veri girilmiş durumda.



  1. satırda alanadi.com sitesi için mail gönderim ip adresini 192.168.2.90 olarak belirlenmiş.Bu durumda sunucuda sadece bu site bu ip adresini kullanarak mail gönderecek demektir.


2.satırda ise *”** olarak bir veri girilmiş ve karşısına da farklı bir ip adresi yazılmış. Bu durumda da sunucudaki diğer tüm siteler bu ip adresini kullanarak mail gönderecektir.


Bu iki ayar sayesinde bir sitemiz için tek bir ip adresini mail çıkışı olarak kullanırken sunucudaki diğer tüm siteler için farklı bir ip adresini mail çıkışı olarak kullanmış oluyoruz.Bu dosyanın içerisini örnek resimdeki gibi olacak şekilde kendi sunucunuz için dilediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde manuel olarak ayar yapmak istiyorsanız Exim Configuration Manager içerisindeki ayarın “Off” yapmayı unutmayınız.İşlemleri tamamladıktan sonra dosyayı kaydederek çıkmanız ve daha sonrasında exim servisine restart atmanız yeterli olacaktır.


Son olarak hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Eğer yaptığınız değişikliklerin herhangi bir nedenle sıfırlanmasını istemiyorsanız dosyayı kilitlemenizi tavsiye ederim.Bu işlemide aşağıdaki komut ile yapabilirsiniz.


chattr +iA /etc/mailis

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap