BLOG

ANASAYFA > BLOG > + İnternet Altyapımız Artık Çok Daha Güçlü!
İnternet Altyapımız Artık Çok Daha Güçlü!
2021-06-05

İnternet Altyapımız Artık Çok Daha Güçlü!

Veri merkezimizin ve bölgenin fiber optik alt yapısında uzun zamandır üzerinde çalıştığımız ancak çeşitli engellemeler, bürokratik sıkıntılardan dolayı iki yıldır sonlandıramadığımız çalışmalarımızın, son 6 aylık süreçte süratle çözüme kavuşturup tamamladığımızı sizlere bildirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz! 

Yapılan bu çalışmalar ışığında internet altyapımız çok operatörlü bir yapıya geçerken 2021 Ocak ayından bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla network omurgamız da kesintisiz bir şekilde çok operatörlü yapıya uygun bir biçimde yenilenmiştir. 

Bulunduğumuz coğrafi bölgedeki tek veri merkezi olarak tüm Türkiye’ye hizmet veren Netinternet’in internet altyapısında alternatif operatörlerin yaptıkları yatırımlar hem şirketimiz kullanıcıları hem de bölge adına oldukça değerlidir. Artık Denizli’den Frankfurt’a kadar kapalı devre internet erişimlerine sahip olabilir, çok operatörlü yapının getirdiği imkanlar sayesinde iş sürekliliğinizi garanti altına alabilirsiniz. 

Yedekli fiber altyapımız TurkNet üzerinden hizmet vermektedir. Ayrıca çok yakında Turkcell ağlarına direkt bağlı şekilde hizmet vereceğiz. Denizli - İstanbul arası kapalı devrelerle taşındığımız Comnet üzerinden de başta Seabone olmak üzere Cogent, Hurricane Electric, Verizon gibi dünyanın en önemli ve büyük ağlarına direkt erişim imkanına da sahip olduk. İstanbul’dan Denizli’ye olan devreler ile pek çok internet değişim noktasına da direkt erişim sağladığımız için başta CloudFlare, Microsoft, Google gibi platformlara aracısız ulaşma imkanına da sahip olduk. 

Önümüzdeki günlerde Netinternet’e bağlı operatör sayısı hızla artarken bulunduğumuz coğrafi bölgedeki tek veri merkezi olmamızı fırsata çevirerek gelecekte fiber alt yapıların sonlandığı bir hub noktasına dönüşmek ve internetin bölgesel merkezi haline gelmek için attığımız tüm adımların, yaptığımız tüm yatırımların meyvesini tüm kullanıcılarımızla birlikte toplamayı diliyoruz. 

Çok operatörlü yeni internet erişim seçenekleri sunucu kiralama, sanal sunucu, bulut servisleri, hosting servislerinde ekstra bir ücret talep etmeksizin kullanıma açılmış bulunmaktadır. Tüm bu imkanlardan kabin sahibi sanal veri merkezi müşterilerimiz ise talep etmeleri durumunda sadece megabit ücretlerinde 1 TL gibi çok ufak bir fark ödeyerek tüm bu yeni imkanlara sahip olabilmektedir. Fiyatlandırma şaka değildir, tamamen gerçektir!

Kullanıcılarımıza her zaman default-route olarak ücretsiz sunduğumuz BGP oturumlarınızı da yaklaşık bir ay içerisinde talep eden herkes için yine ücretsiz full-route olacak şekilde düzenleyebileceğiz. Üstelik artık sanal veya fiziksel sunucu gibi herhangi bir servis için de BGP oturumu taleplerinde bulunabileceksiniz. Tüm talepler ücretsiz olarak karşılanacaktır.

Her zaman açık peering politikasına sahip olmayı hedef edinen şirketimiz anycast çözümler konusunda da ücretsiz şekilde hizmet vermeye devam edecektir. Web sitemizden hakkımızda sayfasına bulunan peering politikalarımıza göz atabilirsiniz.

Network omurgamızın herhangi bir servis kesintisi yapmaksızın Juniper MX serisi anahtarlar ile değiştirilmesinin de ayrıca bir başarı hikayesi olduğunu düşünüyoruz. Tüm süreçte haftalarca süren yapılandırmalar, testler sayesinde en ufak bir servis kesintisi yapmaksızın tüm ana omurgamızda güncelleme yapılarak yeni alt yapımıza birebir yedekli biçimde geçiş sağlanmıştır. Yeni omurga ile birlikte BGP community’leri ile kullanıcılarımıza network alt yapımızda çeşitli kabiliyetleri de ücretsiz kazandırmış durumdayız. Anons ve IP yönetimi için çok detaylı bir otomasyon sistemi sunuyor olsak da talep edenler oluşturduğumuz community’leri kullanarak tüm ağlarını kendi sistemlerinden de yönetebilir durumdadır. 

Son olarak yeni alt yapımız ile ilgili IP anonsları ve çeşitli teknik konularda politika değişikliklerine gidilmeye karar verilmiş olup tüm bu süreçlerle ilgili sizleri farklı bir blog yazımızda bilgilendireceğiz.

Saygılarımızla. 


Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap