BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve Çözümler
2016-11-26

Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun ve Çözümler

07.04.2016 tarih ve 29677 sayılı Resmi Gazete ’de 6698 sayılı “KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU” yayımlanmıştır. Bu kanun ile birlikte internet sitesi sahipleri “Veri Sorumlusu” sıfatına sahip olmuş olup bir takım yükümlülüklere de aynı zamanda sahip olmuştur. Tüm bu konular ile ilgili şirketimizin avukatı Sayın Av. Esin Tunceroğlu Göçgeldi’den konuyu özetleyen bir yazı istedik ve alt kısımda sizlerle paylaşıyoruz.



Kişisel verilerin işlenmesi, başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemek üzere TBMM tarafından kabul edilerek yasalaşan “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun” sizlere getirdiği sorumlulukları biliyor musunuz?


Bu kanun kapsamında artık kullanıcılarınızın kişisel bilgilerini talep ederken bu bilgileri hangi amaçla istediğinizi belirtmeniz zorunlu hale geldiği gibi, kişinin açık rızası olmadan kişisel bilgileri işleyemez, bu ve diğer kanunların hükümlerine uygun olarak işlenen kişisel verilerin resen veya ilgili kişinin talebi üzerine silmek, yok etmek veya anonim hale getirme yükümlülüklerine sahipsiniz. Kanundaki en önemli noktalardan biri de artık kişisel verileri, kişinin rızası olmadan yurt dışında bulunan veri merkezlerinde saklayamaz durumdasınız.


Bu süreçte yasalaşan kişisel verilerin korunması hakkında kanunun veri güvenliğine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyenler için 15.000 Türk Lirasından 1.000.000 Türk Lirasına kadar idari para cezasına çarptırılacaktır.


İlgili kanun hakkında daha fazla bilgi edinmek için alt kısımdaki bağlantıyı kullanbilirsiniz:


http://www.adalet.gov.tr/Tasarilar/kisisel_verilerin_korunmasi.pdf



Bu kapsamda müşteri veya kullanıcıların verilerin yurt dışında barındıranlar ve/veya veri güvenliğine ilişkin önlemler almak isteyenler, Türkiye’de yeni bir alt yapı kurmak ve bu alt yapıyı kişisel verilerin korunması ile diğer kanunların hükümlerine uygun olarak işletmek isteyenlere özel danışmanlık ve alt yapı çözümler ürettiğimizi biliyor muydunuz?


İşletmeler verilerini yurt dışında yer alan veri merkezlerinde üç temel sebepten dolayı tutarlar. Bunlardan birincisi; verilen katma değerli hizmetler sayesinde yazılım geliştirme süreçlerinin hızlanması ve DevOps maliyetlerinin ortadan kalkmasıdır. (AWS object storage servisi veya Heroku gibi..) Bu teknolojilerin tamamını müşteriye özel çözümler sunarak aynı şekilde sunabiliyoruz. İkinci konu ise; internet bant genişliğinin maliyetleri bakımından yurt dışında yer alan veri merkezlerinin maliyet açısından tercih edilmesidir. Bu konuda ise veri trafiği yaratan içeriğin yine iştirak şirketlerimiz tarafından yurt dışı veri merkezlerinde tutularak önemli dataların Türkiye’de saklanması ve kullanılmasını sağlayan çözümler üretmekteyiz. Son olarak üçüncü konu; Genellikle son kullanıcıya prestij açısından dünyaca ünlü büyük markalarla çalışarak PR elde etme çabasından kaynaklanır. Şirketimiz herşeyden önce klasik veri merkezlerinden farklı olarak teknoloji üreten bir veri merkezidir. Çözümlerimiz kullanıcı odaklıdır. Bir Microsoft Azure yada AWS ile aynı hizmetleri vermiyoruz ancak Netinternet ASN numarası üzerinde Türkiye’de en çok alan adına ev sahipliği yapan 3. veri merkezidir. Dünya’da olmasada Türkiye’de pazarın en önemli oyuncularından biri olduğumuzu biliyoruz ve bu konuda tüm müşterilerimize sonsuz teşekkür ederiz.


Siz de verilerinizi yurt içine taşımak istiyorsanız ve alışkanlıklarınızdan vazgeçmek istemiyorsanız bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


Saygılarımızla.




Netinternet Bilişim Teknolojileri AŞ

Genel Müdür - Osman Makal

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar
Avatar
arda kurtoğlu 7 yıl önce

Bır suredir deskgate kullanıyorum.
Performansı mükemmel ve yeni kanun kvkk ya uygun. askeri kriptolu olduğundan güvenilir.
http://service.deskgate.com/

Yorum Yap