BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Mysqldump ile Yedek Almak
2014-09-16

Mysqldump ile Yedek Almak

Birçok kontrol paneli üzerinde mysql yedeğinizi alabilmeniz için gerekli araçlar bulunmaktadır ve mysql yedeği almak oldukça basittir.Bu yazımızda mysql yedeğinimizi komut ile nasıl alırız bunun hakkında sizlere bilgi vereceğiz.


cPanel’de mysql veri tabanları /var/lib/mysql dizini içerisinde bulunmaktadır.Herhangi bir sitenin yedeğini alabilmek için öncelikle bu dizine giriş yapmanız gerekir.Öncelikle aşağıdaki komutlar ile veri tabanlarının bulunduğu dizine giriş yapıyoruz.


cd /var/lib/mysql

ll


Komut ile mysql yedeği alabilmek için sunucunun mysql şifresine ihtiyacınız olacaktır.Bu şifreyi de aşağıdaki komut ile ekrana basıyoruz.


cat /root/.my.cnf

Şifremizi ekrana bastıktan sonra artık mysql yedeğimizi alabiliriz.Bu işlem için aşağıdaki komutu uygulamanız gerekir.


mysqldump -u root -p veritabanı > yedek.sql

Komutu çalıştırdığınızda sizden şifre isteyecektir.Ekrana basmış olduğumuz mysql şifresini kopyalayıp yapıştırdıktan sonra Enter tuşu ile onay veriyoruz.Onay verdikten sonra işlem yapmaya başlayacaktır ve komut satırı pasif hale gelecektir.Mysql yedeği aldıktan sonra tekrar komut satırı aktif olacaktır.İşlem tamamlandıktan sonra tekrar ll komutu ile içerikleri listeleyebilir ve yedek.sql olarak almış olduğunuz yedeği görebilirsiniz.


Yedek Restore Etmek


Elinizde daha önce alınan bir mysql yedeği var ise ve bu mysql yedeğini import etmek istiyorsanız aşağıdaki komutları kullanmanız gerekir.Yedek restore işlemi sırasında da sunucu mysql şifresi gerektiği için yine öncelikle şifremizi ekrana basıp daha sonra işlem yapıyoruz.


cat /root/.my.cnf

Şifre Ekranda

mysql -u root -p veritabanı < yedek.sql


Komutu uyguladıktan sonra yine şifremizi girip Enter tuşu ile onaylıyoruz ve işlemin bitmesini bekliyoruz.İşlem tamamlandıktan sonra veri tabanı import edilmiş olacaktır.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap