BLOG

ANASAYFA > BLOG > + php.ini Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?
2014-09-03

php.ini Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?

php.ini dosyası, sunucudaki php ayarlarını yapabileceğiniz bir yapılandırma dosyasıdır. Sunuculara kurulan yazılımlara göre php.ini üzerinden ayar değişikliği yapılması gerekebilir.Standart bir sunucuda php.ini ayarları bir kere yapıldıktan sonra özel bir durum olmadıkça düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmaz.Ancak özel yazılımlar için değerlerde ya da fonkisyonlarda değişiklik yapılması gerekebilir.




  • safe_mode




  • max_execution_time




  • max_input_time




  • memory_limit




  • register_globals



  • magic_quotes_gpc


gibi bir çok özelliği değiştirebilirsiniz.


Nasıl Düzenlendir ?


php.ini üzerindeki memory_limit özelliğini değiştirmek istiyorsunuz. Eğer siz sunucu kurulumundan sonra bir değişiklik yapmamışsanız standart olarak 32M şeklinde değer alır. Bu değeri 256M şeklinde değiştirebilmek için sunucuya ssh ile bağlanıp;


nano /usr/local/lib/php.ini

komutunu çalıştırıyoruz. Komutu çalıştırdıktan sonra karşımız birinci satırından itibaren php.ini dosyasının içeriği gelecektir. Aramış olduğumuz özelliği hızlı bir şekilde bulabilmek için Ctrl+W ile arama moduna geçiyoruz. Arama moduna geçtikten sonra memory_limit yazıp arama yaptığımızda direk bize memory_limit özelliğini bulacaktır. Buradaki değeri 256M yaparak Ctrl+X ile kaydedip çıktığımızda artık sunucumuz üzerindeki memory limitimiz 256M olmuş olacaktır.Değişikliklerin aktif olabilmesi için/etc/init.d/httpd restart komutu ile apache server’a restart atmamız gerekir.


php.ini_


php.ini üzerinden daha birçok ayarı bu şekilde değiştirebilirsiniz. Önemli olan sizin kurmak istediğiniz scripte aldığınız hata doğrultusunda bu işlemleri yapmaktır.
En çok karşılaşılan sorun safe_mode sorunudur.Eğer bir sunucu php.ini dosyasında safe_mode = off olarak ayarlıysa bunu değiştirmenizi tavsiye etmem. Kurmak istediğiniz script safe_mode = on olmalı şeklinde hata veriyorsa ve siz bu scripti kurabilmek için safe mod’u açarsanız, sunucu üzerinde çalışan diğer aktif sitelerden safe_mode = off olmasını gerektiren siteleriniz hata verecektir. Ayrıca php’nin eski sürümlerinde safe mod’un açık olması güvenlik açığı meydana getirmektedir. Bu nedenle php 5.3′ten eski bir sürüm kullanıyorsanız safe mod’u kapalı tutmanızı tavsiye ederiz.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap