BLOG

ANASAYFA > BLOG > + SSH ile cPanel Yedek Almak
2014-06-15

SSH ile cPanel Yedek Almak

cPanel sunucularda eğer root yetkiniz var ise, kontrol paneli arayüzünden yedek alabildiğiniz gibi SSH ile komut sistemi üzerinden de yedek alabilirsiniz. Çok fazla dosya sayısı
olan ya da çok büyük olan hesaplarda SSH üzerinden yedek almak ve restore etmek daha sağlıklı olur. Arayüz üzerinden yüksek boyutlu sitelerin yedeklerini alma ya da yükleme sırasında
hatalar çıkabilmektedir.


Yedek Alma İşlemi


Sunucuya root ile SSH üzerinden giriş yapınız.


Öncelikle yedek alabilmek için /home dizinine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra cPanel hesabın kullanıcı adı ile aşağıdaki komut ile yedek alma işlemini başlatabilirsiniz.


cd /home

/scripts/pkgacct kullanıcı adı

Örnek;

/scripts/pkgacct netinternet


Komutu yazıp Enter tuşu ile onayladıktan sonra sunucuda işlemler başlayacaktır.Dosya sayısı ya da hesabın büyüklüğüne göre işlemlerin süresi değişebilir.
Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra home dizin içerisinde yedeği cpmove-kullanıcıadı.tar.gz olarak görebilirsiniz.


Restore İşlemi


SSH üzerinden komut ile yedek restore işlemi de yedek alma işlemi kadar basittir. Tek bir komut ile yedeğinizi sunucuda restore edebilir ve hesabı aktif edebilirsiniz.Öncelikle yedeği restore edebilmek için yedek dosyası hangi dizinde ise o dizinde olmanız gerekir.
Yedeğimizin standart olarak home dizini içerisinde olduğunu düşünerek yine home dizinine giriş yaparak yedek restore komutumuzu çalıştıralım.


cd /home

/scripts/restorepkg yedek dosyası

Örnek;

/scripts/restorepkg cpmove-netinternet.tar.gz

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap