BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Ücretsiz Hosting Kontrol Paneli CWP
2014-12-25

Ücretsiz Hosting Kontrol Paneli CWP

Firmamızdan ticari amaçla hosting hizmeti vermeyen, bir kaç web sitesi barındıran ve bu web sitelerinin barındırılmasında kontrol paneline ihtiyaç duyan bir çok müşterilerimiz, ücretsiz bir kontrol paneli önerisinde ve kurulumu ile ilgili dokuman yazışmasında bizden talepte bulunuyorlardı.  Bunun üzerine hemen karşımıza çıkan ilk ücretiz  CWP isimli (CentOS-WebPanel) kontrol panelini https://www.netinternet.com.tr/vps-sunucular adresindeki Linux Level1 VPS sanal sunucusuna CentOS 6 işletim sistemi üzerine kurduk. Hosting yönetimi için temel bir çok özelliğe hatta daha fazlasına sahip olan CWP isimli bu ücretisz kontrol paneli ile ilgili tecrübelerimizi size aktarmaya karar verdik.


Öncelikle kurulumu oldukça basit, Sunucu SSH bağlantısı yaptıktan sonra alt kısımdaki komutları konsola kopyaladıktan sonra yaklaşık bir 15 dakika içerisinde CWP kurulumu gerçekleşiyor..


cd /usr/local/src
wget http://centos-webpanel.com/cwp-latest
sh cwp-latest

Kurulum tamamlandıktan sonra konsolda sunucuya giriş yapmanız için gerekli URL adresleri, MySQL sunucunuzun root şifresi gibi bilgiler ekranınıza geliyor. Bunları bir yere kopyaladıktan sonra panele giriş yapmak için


http://SUNUCUIPADRESINIZ:2030/


Yazarak CWP kontrol paneli arayüzüne bağlanıyorsunuz. Bağlanırken kullanacağınız kullanıcı adı ve şifre sunucunuzun ROOT kullanıcısı ve şifresidir.



Kontrol panelinin kurulması ile birlikte, Apache, Mysql, PhpMyAdmin, Varnish, Pure-ftpd, Bind, Postfix, Dovecot gibi temel tüm uygulamalar kuruluyor. Varnish aslında temel bir ihtiyaç değil ancak kontrol paneli ile birlikte Varnish cache sisteminin gelmesi oldukça hoşumuza gitti.


Bizi şaşırtan bir diğer konu ise Firewall yazılımıolarak cPanel’de sıkca kullanılan CSF’nin kontrol paneli ile birlikte gelmesiydi. Bir güzel özellik ise Backup sistemi, Otomatik yedekleme işlemini günlük, haftalık ve aylık olarak seçebiliyor, eğer isterseniz hangi kullanıcının yedeklenerek hangisinin yedeklenmeyeceğine de siz karar verebiliyorsunuz.


Yine cPanel’den alışık olduğumuz Softacolus yazılımını da görünce şaşırmayı bıraktık :) Sunucu yönetimi konusunda bilgi sahibi olmayan veya sunucu yönetmek konusunda zamanı olmayan ancak kontrol paneli için de para harcamak istemeyen kullanıcılar için CWP’nin oldukça iyi bir kontrol paneli olduğunu düşünüyoruz.


Kullanımı ise oldukça basit, Hemen nasıl hesap açıldığını size anlatalım..


Hesap oluşturmadan önce DNS yapılandırmasını tam bir şekilde yapmanız gerekir, bunun için kontrol panelinde DNS Functions kusmından Edit Nameservers IPs bölümüne geçerek sunucunuzda kullanmak üzere nameserver kayıtlarını belirtmeniz gerekir. IP adreslerine de sunucunuzda var olan IP adreslerinize göre bir değer vermelisiniz. RFC ile uyumlu olmasa da tek bir IP adresiniz varsa NS1 ve NS2 için her ikisine de aynı IP adresini yazabilirsiniz. Eğer alt nameserver kaydınız yoksa Netinternet müşteri panelinden alan adı yönetiminden oluşturabilirsiniz. Unutmayın, NS kayıtları için ayrıca A kaydı da girmeniz gerekir. Oluşturduğunuz NS kaydına bilgisayarınızdan PING gonderebiliyor olmalısınız.


Yeni bir hesap açmak için User Accounts menüsünden New Account kısmına tıklayarak bir hosting hesabı açabilirsiniz. Burada karşınıza gelen ekranda alan adını, hosting kullanıcı adını tanımlayabilirsiniz. Burada yine dikkatimizi çeken bir başka özellik ise hosting kullanıcısının aynı anda çalıştıracağı işlem sayısını ve açabileceği dosya sayısını da limitlendirebiliyor olmanızdır.


Sonrasında PHP veya Apache ayarlarını kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenledikten sonra oluşturduğunuz hosting hesabının kullanıcı adı ve şifresi ile FTP’ye bağlanarak sitenizi yükleyebilirsiniz.


Bizden bu kadar, Bu ücretsiz kontrol paneli ile ilgili sormak istediklerinizi lütfen destek bileti ile değil, bu makalenin yorum bölümünden iletiniz.


İyi Çalışmalar.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap