BLOG

ANASAYFA > BLOG > + VMware üzerinde VDS Kurulum İşlemi
2014-12-11

VMware üzerinde VDS Kurulum İşlemi

VMware (ESX) üzerinde sanal makina oluşturma işlemi hakkında bu makalemizde sizlerle bilgi paylaşacağız.


Kurulum İşlemi


Öncelikle ana sunucumuz üzerinde Node üzerine fare ile sağ tıklayarak “Create a New Virtual Machine” sekmesini tıklıyoruz.Bu işlemden sonra karşımıza adım adım işlem yapacağımı bir pencere açılacaktır.


1.Adım


Birinci adımda karşımıza gelen pencerede “Typical” ve “Custom” olmak üzere iki farklı seçenek gelecektir.Standart bir sanal sunucu kuracağımız için Typical seçeneği ile devam ediyoruz.


vdskurulum


2.Adım


İkinci adımda açacağımız sanal sunucuya isim vermemiz gerekiyor. “Name” bölümüne sunucuya özel bir isim yazabilir ya da sunucunun ana ip adresini yazabilirsiniz.Eğer çok fazla sanal sunucunuz olacak ise sunucu adı kısmına ip adresi yazmak avantajlı olacaktır.


vdskurulum1


3.Adım


Bu bölümde kuracağımız sanal sunucu için disk seçimi yapmamız gerekiyor.Ana sunucunuz üzerinde ekli olan tüm disklerin ne kadar alanının kullanıldığını ve ne kadar alanının boş olduğunu bu bölümde görebilirsiniz.Sanal sunucuyu hangi disk üzerine kurmak istiyorsanız o diski seçerek işleme devam ediyoruz.


vdskurulum2


4.Adım


Bu noktada ise sunucuya kuracağımız işletim sistemine göre seçim yapmamız gerekiyor.Windows, linux ya da diğer işletim sistemi seçeneklerini görebilirsiniz. Hangi işletim sistemini kuracaksak, işletim sistemi menüsünden seçimi yapıyoruz ve işleme devam ediyoruz.


vdskurulum3


5.Adım


İşletim sistemi seçtikten sonra artık sanal sunucunun kullanacağı network katmanını belirlememiz gerekiyor.Eğer sanal switch ile oluşturduğunuz farklı network katmanları yok ise standart olarak VM Network > VMXNET 3 seçeneği ile devam edebilirsiniz.


vdskurulum4


6.Adım


Network seçiminden sonra sunucumuzda kullanacağımız disk alanını seçiyoruz.Burada 3 farklı seçenek vardır ancak Thin Provision olarak kurmanızı tavsiye ederiz. Thin provision seçeneği ile sunucunuzun disk alanı ne kadar kullanılır ise ana sunucu üzerinde o kadar görünür.Siz sunucunuza 250 GB disk alanı verdiğiniz taktirde bu alanı 100 GB’sini kullandığınızda kullanılan alan ana sunucuda 100 GB olarak görünür.


vdskurulum5


7.Adım


Kuracağımız sanal sunucu için işletim sistemi, network ve disk işlemlerini tamamladık.Şimdi yapmamız gereken sanal olarak verilecek ram miktari, işlemci çekirdek sayısı gibi diğer işlemleri tamamlamak.Disk bölümünden sonra gelen karşımıza gelen sayfada alt kısımdaki kutucuğu işaretleyerek Continue seçeneği ile işleme devam ediyoruz.


vdskurulum6


Bir sonraki pencerede sunucudaki ram, cpu, network adaptörü, sanal cd-rom gibi özelliklerin olduğu bölüme geliyoruz.Standart olarak burada sadece verilmek istenen ram ve cpu miktarının değiştirilmesi yeterlidir.Ancak diğer seçeneklerde de işlem yapabilirsiniz.Örneğin; Floppy ya da Video Card özelliği gibi diğer özellikleri devre dışı bırakabilir ya da üst bölümdeki Add.. butonu ile yeni özellikler ekleyebilirsiniz.


vdskurulum7


CPU seçeneğine geldiğinizde sağ tarafta iki farklı seçenek göreceksiniz.Bu seçeneklerden üst kısımda olan özellik sanal sunucuya vereceğiniz sanal işlemci soketi, diğeri ise soket başına kullanma izni verilecek olan işlemci çekirdeğidir. Örneğin, sunucunuza 4 core işlemci çekirdeği vermek istiyorsanız Virtual Soket : 2 ve Cores per Sockets : 2 seçerek ayarlama yapabilirsiniz.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap