BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Web Siteniz İçin Çapraz Tarayıcı Testinin Önemi
Web Siteniz İçin Çapraz Tarayıcı Testinin Önemi
2019-03-11

Web Siteniz İçin Çapraz Tarayıcı Testinin Önemi

Eski zamanlardan farklı olarak günümüzde akıllı telefonların, laptopların ve tabletlerin popülaritesi hızla artmakta, sadece internette gezinmek için artık kimsenin bir masaüstü bilgisayara sahip olmak istemediğini görmekteyiz. Web sitelerimizi ziyaret eden nihai son kullanıcılar artık masaüstü bilgisayarlardan daha çok bu cihazlar kullanılarak sosyal medyada gezmekte, internetten alışveriş yapmakta, haberleri takip etmekte ve video izlemektedir. Web sitelerinin mobil ve tarayıcı uyumluluğu, tasarımı artık bu yeni trend ile oldukça önemli bir hale gelmiştir.

Bu blog yazımızda web sitenizin farklı tarayıcılarla uyumlu olup olmadığını teknik olarak ele alacağız.

Çapraz Tarayıcı Testi Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi bir çok web tarayıcısı ve işletim sistemi üzerinden web sitenizi görüntülemek, ekranın boyutu ve cihazlar için web sitenizi test etmenin bir yoludur. Çapraz tarayıcı testinin temel amacı, web sitesinin farklı tarayıcılarda mükemmel bir şekilde çalışmasını sağlamak ve böylece web sitesi kalitesini güvence altına almaktır.

Tarayıcı Testi

Tıpkı her cihazın farklı donanım özelliklerine sahip olması gibi web tarayıcılarının da farklı özellikleri vardır ve her kullanıcı bu farklar nedeni ile bir tarayıcıyı diğerine tercih edebilir.

Araştırmalara göre kullanıcıların %76.6 kısmının Google Chrome, %10.1 kısmının Firefox, ardından da Edge/IE, Safari ve Opera tarayıcılarını kullandığı bilinmektedir. Bu çeşitlilik ile web sitemizin diğer tarayıcılarda ziyaretçilerimiz için tutarlı görüntülenebilmesi büyük bir önem taşır.

Teknolojideki ilerleme göz önüne alındığında tarayıcılar arası testleri günümüzde oldukça basit hale getiren araçlar var. Test sürecinizi kolaylaştırmak için bu araçlardan üçünü alt kısımda listeliyoruz;

1. crossbrowsertesting.com

Bulut tabanlı ücretli bir araçtır ve 7 günlük ücretsiz deneme süresini kullanabilirsiniz.

2. browsershots.org

Tarayıcıları ve işletim sistemlerini, ekran boyutu, renk derinliği, javascript, Java ve Flash ile birlikte seçiminize göre görüntülemenizi sağlayan bir araçtır.

3. Test Complete

Tek bir tarayıcıda otomatik GUI testleri oluşturmanıza ve bunları buluttaki tarayıcılar, işletim sistemleri, çözünürlükler ve cihazlar gibi 1.500 uzak test ortamında paralel olarak çalıştırmanıza olanak tanır. Jenkins, git, Selenyum, Görsel Stüdyolar, Jira vb. Entegrasyonları destekler.

Son Olarak

Sizlerin de çapraz tarayıcı testlerinde kullandığınız farklı araçlar varsa bunları yorum kısmından ziyaretçilerimiz ve bizimle paylaşır mısınız?

Yorumlarınızı bekliyoruz.

Mutlu Günler!

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap