BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Yandex.Webmaster'ın Mutlaka Kullanmanız Gereken 5 Özelliği
Yandex.Webmaster'ın Mutlaka Kullanmanız Gereken 5 Özelliği
2020-08-20

Yandex.Webmaster'ın Mutlaka Kullanmanız Gereken 5 Özelliği

Bugün sizlere, Türkiye’de Google’dan sonra en çok kullanılan ve birçok ülke için en büyük ikinci arama motoru olan Yandex’in kullanıcılarına avantajlı hizmetler sunduğu web yönetici hizmeti Yandex.Webmaster’ın mutlaka kullanmanız gereken 5 özelliğinden bahsedeceğiz.  Öncelikle Yandex webmaster’ın ne olduğunu gelin birlikte inceleyelim.  Keyifli okumalar.

Yandex.Webmaster Nedir?

Yandex.webmaster, Yandex kullanıcılarının sitelerini ekleyebildiği ve avantajlı hizmetler alabildiği bir web yönetici hizmetidir. Öncelikli olarak sitenizin arama sonuçlarındaki görünürlüğünü iyileştirmeyi amaçlayan Yandex webmaster tamamen ücretsiz bir hizmet sunar. Aktif olarak kullanıldığında Yandex arama motoru için sitenizin SEO başarısını yükseltmenizi de sağlar. Yandex webmaster sayesinde site sahipleri sitelerinin trafiğini izleyebilme, harita ekleme, siteleri optimize etme, yönetici araçlarını kontrol edebilme, sayfaları yönetme gibi birçok işlem yapabilmektedir. Ayrıca sitesini mobil dostu olarak düzenlemek isteyen ve sitenin güvenliği ile ilgili detaylı bilgiler edinmek isteyenler için mükemmel bir tool’dur. Tüm bu özelliklerin İngilizce ile uyumlu hali Rusça hizmetlerinin yanında daha kısıtlı kalsa da yine de oldukça işe yarar araçlar vardır. 

Yandex.Webmaster tüm bu bahsi geçen işlemleri yapmak için farklı tool’lar içerir. Bizler de bu tool’lar arasından işinize en çok yarayacak 5 tanesini sizlerle paylaşacağız. 

Son olarak Yandex.Webmaster kullanmak isteyenler için Yandex’in anonim site gönderimini kaldırdığını ve sitenizi yalnızca web yöneticisi aracı hesabı aracılığıyla göndermeniz gerektiğini hatırlatalım.

Sorun Giderme (Troubleshooting)

Bu tool iki ana bölümden oluşmaktadır: Saha Teşhisi ve Güvenlik  ile  İhlaller. Bu tool Yandex’in sitenizde en son tespit ettiği problemi size gösterecektir. Sitenizdeki geçmiş sorunları görüntülemek isterseniz de ‘Diğer Günler’e tıklayabilirsiniz. Sitenizdeki hataların durumunu kategorize edilmiş halde görüntülemek için Webmaster tarafından kontrol edilen ‘her şeyin listesini görüntüle’ bağlantısını tıklayın. Tüm hataların ölümcül hatalar, kritik hatalar, olası sorunlar ve öneriler altında sınıflandırıldığını göreceksiniz. Her şeyin normal olduğundan emin olun. Aksi takdirde, kontrolü başlatmak için “Kontrol Et” düğmesini tıklayın. Yandex’in hatanın kontrolünü tamamlaması uzun günler alabilir. Güvenlik ve ihlaller bölümünde sitenizde var olan güvenlik hataları gösterilecektir. 

Özet (The summary)

Özet bölümü pek çok web sitesi ölçen tool’da olduğu gibi genel olarak web sitenizin özetini verir. Google Analytics’teki Ana Sayfa bölümü gibi tüm temel ayrıntıları gösteren bu kısım sitenizin genel anlamda ne durumda olduğunun bilgisini verir. Tool’lar kısmında en üstte bulunur. Site sorunlarını, arama trafiğini, tarama hatalarını ve diğer birçok ayrıntıyı buradan kontrol edebilirsiniz.

Sitenizdeki Hatalı Linkleri Bulma

‘Linkler’ veya ‘Links’ bölümü içerisindeki ‘Internal Links’ (Dahili Bağlantılar) kısmı, sitenizin 403, 500 ve diğer türlerdeki hataları içeren tüm bağlantılarını gösterir. Bu sayede kontrolünü sağlayamadığınız hatta unuttuğunuz eski sayfalarınızın ne durumda olduğunu görüntüleyebilir, eğer varsa hataları kolayca bulabilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz. 

‘External Links’ (Harici Bağlantılar) kısmında ise sitenize yönlendirilen harici bağlantıların sayısını ve listesini görebilirsiniz. Bu, daha fazla sayıda harici bağlantının iyi arama sonuçları almanıza yardımcı olacağının genel bir göstergesidir.

Arama Sorguları

Arama Sorguları bölümü sayesinde hangi aramaların sonuçlarının sitenizi gösterdiği, bu sorgular için hangi sayfaların görüntülendiğini öğrenebilirsiniz. Tüm bu görüntülenmelerin hangi ülkelerden geldiği, hangi cihazlarla gerçekleştiği gibi ayrıntılı bilgiler alabileceğiniz gibi arama sorguları kısmı için size özel bir ayrıntılı istatistik sayfası da çıkarabilirsiniz. 

Ek olarak Yandex, grup oluşturmanıza ve sorgularınızı sınıflandırmanıza olanak tanır, böylece ilgili sorguları gruba göre filtreleyebilirsiniz. Tüm bu sorgulamalar için tıklamalara, konumlara veya kendi istediğiniz farklı bir metriğe göre ayrı ayrı sorgu grupları oluşturabilir ve verileri url’lerine göre izleyebilirsiniz.

Büyük-Küçük Harf Entegrasyonu

Sitenizin veya sitenizdeki bazı sayfaların isimlerindeki büyük ve küçük harfler sizce arama entegrasyonunu genel olarak etkiler mi? Cevap evet. Yandex.Webmaster’da yer alan “Site Information” (Site Bilgisi) isimli kısım tam olarak bununla ilgilenir. Bu bölüm coğrafi hedefleme, site adı ve site bağlantıları için büyük / küçük harf belirlemenizi sağlar. Bu özellik site isminde büyük-küçük harfler ile ilgili ayrıntı barındıranlar için hayat kurtaran bir özelliktir. 

Büyük / küçük harf ayarları, sitenizin Yandex arama sonuçlarında görüntülenmesini değiştirmenize olanak tanır. Örneğin, site isminiz WebNots’dur. Bu tool ile sitenin durumunu “webnots” dan “WebNots”a değiştirebilirsiniz.









Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap