BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Çok Bilinmeyen 10 Google Servisi
Çok Bilinmeyen 10 Google Servisi
2020-09-08

Çok Bilinmeyen 10 Google Servisi

Google’ın arama motoru (Google Search) başta olmak üzere, pek çok hizmetini muhtemelen kullanıyorsunuz, kullanmasanız da biliyorsunuzdur. Google kullanıcılarına, depolama hizmetlerinden sosyal ağa, mesajlaşmadan eğlenceye kadar birçok farklı hizmet sunuyor. Google Maps, Gmail, Hangouts, Google Trends bunlardan en bilinenleri… Ancak Google’ın pek fazla kullanılmayan, çok kullanışlı olmalarına rağmen yeterince bilinmeyen pek çok köşede kalmış uygulaması da mevcut. Bizler de bugün sizlere Google’ın çok fazla bilinmeyen ancak kullanmaktan keyif alacağınız ve hayatınızda bir şeyleri kolaylaştırması muhtemel bazı hizmetlerinden bahsetmek istedik. Hazırsanız başlayalım. 

Google Scholar

Google Scholar, Google’ın akademik konularda arama yapmak, belli bir konuda yazılmış akademik makaleleri ulaşmak için kurulan arama motorudur. Google Akademik, akademik literatürü geniş çapta aramak için basit bir yol sağlar. Tek bir yerden birçok disiplin ve kaynakta arama yapabilirsiniz.

Özellikle araştırma yaparken ve tez yazarken büyük kolaylık sağlayan bu hizmet, aradığınız konu hakkındaki sonuçları belli metrikler kullanarak sıralamanızı sağlar. En popüler konuları da gösteren Google Akademik, araştırmalarınız haricinde güncel akademik konuları takip etmenizi de kolaylaştırır.

Google’s Music Timeline

Bu ilginç Google hizmeti, 1950’den bu yana tüm müzik türlerinin popülerliğini bir grafik halinde göstermektedir. Müziklerin alt türlerine inmek için türleri tıklayabilir ve önemli sanatçıları daha da ayrıntılı olarak incelemek için alt türleri tıklayabilirsiniz.

Çizelge ayrıca en etkili albümleri de yıllara göre ayırır ve işler. Sevdiğiniz bir sanatçının ya da grubun tüm albümlerini sırasıyla görebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz albüme tıklayarak albümü Google Play mağazası üzerinden satın alınabiliyor ancak bu içerik henüz ülkemizde kullanılmıyor.

Müzik Zaman Çizelgesi, Google’ın “bilgi görselleştirmenin karmaşık verileri nasıl erişilebilir, yararlı ve hatta eğlenceli hale getirebileceğini araştıran” bir araştırma grubu olan Big Picture Group’un ortaya çıkardığı bir hizmettir.

Measure

Google’ın bir mezura uygulaması olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bir şeylerin metresini ölçmek istiyorsanız ve yanınızda herhangi bir ölçme aleti yoksa telefonunuza ‘Measure’ uygulamasını indirmeniz yeterli. Uygulama, “artırılmış gerçeklik” altyapısı kullanılarak gerçek objelerin ölçümünü gerçekleştirilebiliyor. 

Uygulamayı Google Play üzerinden indirdikten sonra ölçüsünü merak ettiğiniz eşyaya doğru tutmanız ve uygulamanın gereken ölçüleri size vermesini beklemeniz yeterli. Örneğin bir odanın duvarını, bir dolabın boyunu, masanın yüksekliğini yani merak ettiğiniz ve işinize yaracak çoğu şeyin ölçüsünü bu uygulama sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz.

PhotoScan

PhotoScan, Google’ın fiziksel fotoğraflarını dijital biçimde kaydetmelerine olanak tanıyan bir uygulamadır. Uygulama, en sevdiğiniz basılı fotoğrafları taramanıza ve kaydetmenize olanak sağlamak için temelde akıllı telefonunuzun kamerasını kullanır. 

Google’ın çok kullanılmayan ancak çok kullanışlı uygulamalarından birisi olan PhotoScan, yalnızca basılı fotoğraflarınızın fotoğrafını çekmekle kalmaz, aynı zamanda gelişmiş dijital taramalar oluşturur. Uygulama, parlamasız taramalar, kenar algılamaya dayalı otomatik kırpma, perspektif düzeltmeli dikdörtgen taramalar ve fotoğraflarınızın mükemmel bir şekilde taranmasını sağlayan akıllı döndürme gibi özellikler sunar. En iyi yanı, taranan tüm resimlerin, Google Photos’a kaydedilmesidir. 

Ebevenyler için Google Family Link (Aile Linki)

Akıllı telefonlar her ne kadar kullanışlı ve hayat kolaylaştırıcı olsalar da, olumsuz etkileri de çok fazla. Özellikle kullanım konusunda bilinçsiz olan çocukların telefon ile ilişkilerinin sürekli denetlenmesi gerekiyor. Google, “Family Link” adlı bir uygulama ile ailelerin işini bir miktar da olsa kolaylaştırmaya çalışmış. 

Google Familiy Link, ebeveynlerin çocuklarının çevrim içi etkinliklerine göz kulak olmalarına izin vermenin yanı sıra, çocuklarının akıllı telefonlarında geçirdikleri süre ve cihazlarına indirebilecekleri türden uygulamalarla ilgili belirli kuralları uygulamalarına da olanak tanıyor. 

Eğer çocuğunuzun neler yaptığını bilmek ve teknolojinin getirilerinin uçsuz bucaksız dünyasında kaybolmasını engellemek istiyorsanız Google Family Link’i indirerek bu konuda bir adım atabilirsiniz.

Arts & Culture

Çok daha fazla ilgi görmesi gerekirken pek de fazla bilinmeyen bir başka Google uygulaması ise Arts & Culture. 

Tüm tarih ve sanat severler için, dışarıdaki müzeleri, kültürel eserleri ve organizasyonları keşfetmenizi sağlayan uygulama, 360 derece panoramik turlara katılma, bazı harika sanat eserlerini en ince ayrıntısına kadar izleme olanağı tanıyor. 

Google Arts & Culture ile tarihsel olaylar ve gelişmeler ile ilgili bilmediğiniz detayları öğrenebilir, tarihsel olaylarda veya genel olarak kategorilere ayrılmış bilgiler arasından ilgilendiğiniz konuları seçebilirsiniz. 

Sanata, tarihe ve kültüre ilgi duyuyorsanız, bu Google uygulamasını kesinlikle kullanmalısınız. 

My Maps

Google Haritalar ile entegre bir şekilde çalışan My Maps, pek çok faydalı ve kullanışlı özelliği ile size kişiselleştirilmiş bir harita yaratma olanağı sunar. 

My Maps sayesinde haritada kendinize uygun yerleri işaretleyebilir ve istediğiniz ayrıntıyı ekleyebilirsiniz. Örneğin, seyahatinizden en sevdiğiniz yerleri işaretleyebilir ve daha sonra tekrar açıp bakabilirsiniz. Bir haritayı kaydedebilir, yeni haritalar oluşturabilir ve hatta arkadaşlarınızla oluşturduğunuz bu haritaları paylaşabilirsiniz. Kendinize ait haritanızda sevdiğiniz yerleri farklı renklerle ve kendi notlarınızla kaydettiğinizi hatta sevdiğiniz rotaları bile oluşturabildiğinizi düşünürseniz, sanıyoruz ki bu uygulama sizin için de keyifli olacaktır. 

Storyboard

Storyboard, videoları tek sayfalık çizgi roman düzenlerine dönüştüren oldukça eğlenceli bir Google uygulamasıdır. 

Uygulama, yüklenen herhangi bir videoyu otomatik olarak çizgi roman çerçevelerine dönüştürüyor. Google bu kombinasyonlardan 1,6 trilyona kadar üretebileceğini söylüyor.

Uygulamayı indirdikten sonra ana sayfasında bulunan ‘video yükle’ düğmesine basarak galerinizden bir video seçmeniz ve onu uygulamaya yüklemeniz yeterli. Ardından Google’ın oluşturduğu storyboard’lar ile eğlenmeye başlayabilirsiniz. 

Selfissimo

Google’ın selfie çılgınlığının en yüksek olduğu dönemlerde çıkardığı bu uygulama, selfie çekmeyi sevenler için altın madeni niteliğinde. 

Uygulama, her poz verdiğinizde otomatik olarak fotoğraf çekmek için Google’ın deneysel araştırma teknolojisini kullanır. Uygulamanın kullanımı oldukça kolaydır, sadece fotoğraf çekimini başlatın ve poz vermeye başlayın. Birkaç saniye boyunca telefonun ön kamerasını kendinize doğru tuttuğunuzda, uygulama otomatik olarak görüntüyü çekecektir. Mükemmel çalıştığında sihir gibi geliyor ancak deneysel bir yazılım kullandığından, performans kullandığınız cihaza bağlı. Eğer selfie çekmekten hoşlanıyorsanız mutlaka denemenizi öneririz. 

Expeditions

İyi ve az bilinen bir başka Google Uygulaması ise Expeditions. Tüm dünyada sürükleyici sanal gezilere liderlik etmenize veya katılmanıza olanak tanıyan ve tarihi yer işaretlerine yaklaşmanıza, köpek balıklarıyla su altına dalmanıza, hatta uzayı ziyaret etmenize olanak tanıyan bir sanal gerçeklik öğretim aracıdır. Gördüğünüz her şey AR’de ayrıntılı bir şekilde yansıtılır. Google bu uygulamada artık kullanıcıların kendi seferlerini de paylaşmalarına izin veriyor. Mutlaka içerisine girip keşfetmeniz gereken bir uygulama. 

Sizlere muhtemelen kullanmadığınız ancak son derece ilginizi çekecek ve kullanışlı bulacağınız 10 tane Google servisinden bahsettik. Umarız makalemiz sizler için faydalı olmuştur. Bu birbirinden güzel, ilginç ve kullanışlı uygulamaları ilgi alanlarınız ile de doğru orantılı olarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. En çok hangilerini sevdiniz? Lütfen bizimle de paylaşmayı unutmayın.



















Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap