BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Fiyatlarımızın Belirlenmesi Hususunda Yapılacak Değişiklikler
2021-11-27

Fiyatlarımızın Belirlenmesi Hususunda Yapılacak Değişiklikler

        Son yıllardaki döviz kuru dalgalanmaları, sektörümüzün içinde bulunduğu bazı global krizler, fiyatlama politikalarında kullandığımız metriklerin bizim sektörümüz özelinde yanlış çıktı üretmesi dikkate alındığında, fiyat politikamız ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması zorunlu hale gelmiştir. 

Girdi maliyetleri yabanci para cinsinden olan ancak Türk Lirası üzerinden satılmaya devam edilen bazı hizmetlerin fiyat güncellemelerinin son dönemde hızla yükselen kurun hızla aşağı doğru çekilebilmesi de imkanlar dahilinde olduğundan dolayı Amerikan Dolari olarak fiyatlamaya başlayarak hem müşterilerimizin hemde şirketimizin zarar görmesini engellemeyi hedeflemekteyiz.

Türk Lirası Üzerinden Sunulan Hizmetler

Bilindiği üzere her yıl aralık ayı sonunda Türk Lirası ile satılmaya devam edilen özellikle barındırma servislerimiz ve barındırma servislerinin ek hizmetleri ile ilgili fiyat güncellemeleri yapmaktayız.

IP adresleri ücretleri piyasada döviz kuruna endeksli olması sebebiyle dolar kurunun 1 yıl içerisindeki değişim oranında fiyat güncellemesi yapılırken son bir yılda yaşanan kurdaki dalgalanmalar da dikkate alınarak 4 Ocak 2021 tarihinde Merkez Bankası tarafından belirlenen dolar kuru dikkate alınarak döviz üzerinden satılmaya başlanılacaktır.

Türk Lirası üzerinden ücretlendirilen ve her yıl aralık ayı sonunda TÜİK verileri ışığında fiyat güncellemesi yapılan bir diğer hizmetimiz olan kabinet ücretlerimiz de, TÜİK tarafından açıklanan fiyat endeksleri baz alınarak belirlenirken 2021 yılı içerisinde artan maliyetlerimiz ile TÜİK fiyat endeksleri kıyasladığımızda benzer şekilde bir fiyatlamanın devam etmesi imkansız hale gelmiştir.

Yeni dönemde kabinet ücretlerimiz tıpkı IP adreslerimizde olduğu gibi 4 Ocak 2021 tarihinde belirlenen Türk Lirası ve kur dikkate alınarak döviz üzerinden satılmaya başlanılacaktır. Hizmet alımı devam eden müşteriler için döviz kurundaki artış dikkate alınarak tek sefere mahsus ve mevcut hizmetleri ile sınırlı pozitif bir ayrımcılık yapılarak bu geçiş dönemi özelinde geçici ekstra indirim sağlanırken, yeni alınacak hizmetlerde bu geçerli olmayacaktır.

İnternet erişimine ilişkin hizmetlerde Türkiye’de bulunan operatörler üzerinden alınan servislerin tümünde hizmet Türk Lirası üzerinden tedarik edilirken, yurtdışı operatörleri üzerinden (Cogent, Seabone, DE-CIX, NetIX, AntiDDoS servisleri vb.) alınan servislerin tümü Euro ve Dolar kurlarına endekslidir. Bu servislerle ilgili yıllık olarak bir fiyat belirlemenin mümkün olmaması sebebiyle Ocak 2021 tarihinden itibaren her 3 aylık dönemde fiyatlamalar kurdaki değişim dikkate alınarak Türk Lirası üzerinden güncellenecektir.

Barındırma hizmetlerinde döviz cinsinden ödeme yapmak istemeyen müşterilerimiz için 3, 6 veya 12 aylık Forward sözleşmesi ile anlaşmalı bankaların belirleyeceği kur üzerinden sabit Türk Lirası cinsinden ödeme yapmaya devam edebileceklerdir.

Forward Sözleşmesi; döviz kurunun anlaşmalı bankaların vermiş olduğu oranla sabit tutularak, belirlenen sözleşme süresince anlaşılan kurdan çevrilmesine olanak tanıyan sözleşmelerdir. Kur riskini kontrol altına almak, döviz kurundaki dalgalamalardan korunma fırsatı tanıyan forward sözleşmesi kazançlı olabildiği gibi çeşitli riskleri de bünyesinde barındırır. Eğer döviz anlaşılan kurdan daha düşük seviyelere düşerse alıcının zararı söz konusu olabilir, çünkü her ne olursa olsun ödemeler sözleşme boyunca anlaşılan kurdan tahsil edilir.

Barındırma hizmetleri dışındaki taahhütnameye sahip diğer hizmetlerimizde de tüm kullanıcılarımız içinde forward sözleşmeleri hazırlanabilecektir.

Enerji Ücretlerinin Güncellenmesi

Enerji dağıtım şirketindeki tarifemizin değişikliği sebebiyle enerji fiyatlarında bir düşüş yaşanacaktır. Belirlenen anlaşma kapsamında yaşanan düşüş sözleşmesi devam eden müşterilerimiz dahil tüm müşterilerimize indirimin bize yansıtıldığı aynı gün uygulanacaktır. Bu fiyat düşüşünün en geç Ocak 2022 de faturanıza yansıtılması adına çalışma yapılmaktadır. Bu konu hakkında detaylı bilgileri satış temsilcinizden edilebilirsiniz.

Döviz Üzerinden Sunulan Hizmetler

Tüm sunucu servisleri ve web hosting servislerimizde küresel çip krizi başta olmak üzere covid-19 pandemisinden dolayı duraksayan sunucu üretim süreçlerinden kaynaklanan sebeplerle en büyük ihtiyaçlarımızdan biri olan SSD sabit disklerde döviz cinsinden %65 e varan oranlarda fiyat artışı olmuştur. Aynı şekilde sunucu tedarikçilerimizde de %25-30 oranlarında fiyat artışları gerçekleşmiş olmasından dolayı yenilenmesi gereken, arızalanan sunucu ve sunucu bileşenlerinin maliyeti servislerimizin maliyetini etkilemektedir.

Küresel çip krizinin ve teknolojik ürünlerde yaşanan bu fiyat artışlarının geçici olmasını beklediğimiz için oluşan tüm maliyetleri siz müşterilerimize yansıtmadan karşılayarak **herhangi bir fiyat güncellemesi yapmaksızın beklemeye devam ediyoruz. **

Yaptığımız bu degisiklerde amacimiz, kar marjlarımızı yükseltmekten ziyade, yeni oluşan ekonomik kriterler çerçevesinde, adil ve surdurulebilir bir fiyat politikası oluşturmak ve müşterilerimize alıştıkları kaliteli hizmeti vermeye devam edebilmektir.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet de Teknik Birim Şefi olarak 2011 yılından itibaren çalışmaktayım.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap